Blog
indepack
2024.07.27 20:23

A műanyag előnyei és hátrányai az ételcsomagolásban

A műanyag előnyei és hátrányai az ételcsomagolásban

A csomagolóanyag választás során vásárlóink alapvetően a papír és a műanyag csomagolóanyagok között hezitálnak, ezért blogunkban a műanyag előnyeit és hátrányait mutatjuk be. Ez egy alapvető fontosságú kérdés, mivel a műanyag csomagolóanyagok igen nagy számban kaphatók, ráadásul szinte minden ételszállítási feladatot képesek megoldani.

 

A műanyag napjainkra egy kérdéses anyaggá vált

 

Míg az 50-es évektől világszenzációnak számítottak a műanyagból készült termékek, addig napjainkra egyre többen fordulnak el tőle és keresnek más, alternatív csomagolóanyagokat. Pedig a műanyag, felelősségteljesen használva, egyáltalán nem kell, hogy visszatetszést keltsen, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

 

Cikkünk célja, hogy bemutassuk, milyen esetekben érdemes mégis ezt az alapanyagot választani, és milyen intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy ne kerüljenek ki a természetbe a műanyagok.

 

A műanyag előnyeinek és hátrányainak tisztázása fontos kérdés!

 

Mint az életben minden más dolgot, ezt a kérdést sem lehet csak fehér vagy csak fekete színben lefesteni. A műanyagoknak ma már nagyon sok fajtája létezik és a csomagolóanyag-ipar is felhasználja ezeket a korszerű alapanyagokat.

 

A műanyag csomagolás bizonyos helyzetekben előnyösebb lehet más csomagolóanyagoknál, hiszen erős, strapabíró, kiválóan bírja a nedvességet és hosszabb élettartamú. Vannak tehát olyan szituációk, amikor mindenképpen célszerűbb ezt a csomagolást választani.

 

Lássuk, hogy milyen érvek szólnak a műanyag csomagolás mellett!

 

  • Alacsony súly és könnyű szállíthatóság: a műanyag termékek könnyűek, általában egymásba tehetők, ezáltal könnyűvé válik a szállításuk és a tárolásuk még nagyobb mennyiség esetén is.

 

  • Tartósság és ellenállóképesség: a műanyag dobozok nagyon erősek, ellenállnak az ütődéseknek, így megóvják a bennük lévő ételt a sérüléstől.

 

  • Víz-és páraállók: az ételek a legtöbb esetben folyékony, szószos állagúak, a forró ételek pedig gőzt is kibocsátanak. Ez egyáltalán nem okoz problémát a műanyag edényeknek, a PP-ből készült 750 ml-es PRO szögletes elviteles dobozban biztonságosan szállítható bármilyen forró étel, a ráillő tető pedig cseppmentesen zárja le.

 

  • Sokoldalúak: sokféle műanyag létezik, vannak hőálló és nem hőálló, átlátszó, víztiszta vagy átlátszatlan, színes és változatos alakú műanyag dobozok, poharak és evőeszközök gyártására is kiváló.

 

  • Költséghatékonyak: tudjuk, hogy a műanyag csomagolóanyagok a legolcsóbbak, ezért segítik alacsonyan tartani az ételek árát.

 

Milyen hátrányokkal számolhatunk, ha műanyag csomagolást használunk?

 

Ha nem megfelelően kezeljük, akkor műanyagok napjainkban jelentős környezeti problémákat okoznak, hiszen mind a tengerekben, mind a levegőben kimutatható a jelenlétük. Ez az anyag nagyon lassan bomlik le, így sokáig megmarad szennyező anyagnak, amennyiben kikerül a természetbe. Emellett nagy mennyisége hulladékkezelési problémákhoz vezethet. Ugyanakkor ezek az anyagok könnyen újrahasznosíthatók, így szelektíven gyűjtve őket bennmaradnak a körforgásban, ismét alapanyag lesz belőlük, így az már nem hulladék többé. Mint ahogy mi is felhívjuk partnereink figyelmét, kérjük, hogy tégy így és hívd fel vendégeid figyelmét erre, hogy ezek az alapanyagok ne a szemétégetőben végezzék!


Láthattuk, hogy a műanyag előnyei és hátrányai számbavétele során mindkét serpenyőbe kerültek érvek. Összességében azonban elmondható, hogy az oldalunkon is beszerezhető csomagolóanyagok használata nagyon sok előnnyel jár, csak figyelni kell a szelektív gyűjtésre, hogy ezek az anyagok ne kerülhessenek ki a természetbe.